Dlaczego warto mieć w swojej kuchni krem kokosowy?
Naturalne pasty orzechowe zyskują coraz większą popularność. Obecnie produkty te promowane są przez dietetyków jako element zdrowej, zrównoważonej diety, co dodatkowo wzmacnia ich pozycję na rynku. Mają bowiem wysoką zawartość energetyczną oraz prosty skład. Dzięki temu są odpowiednim rozwiązaniem nie tylko dla osób aktywnych, ale także diabetyków, wegan czy dzieci. Dodatkowo takie kremy powstają z różnych gatunków orzechów — od arachidowych, przez nerkowce, po kokos. W niniejszym wpisie zastanowimy się, dlaczego warto eksplorować smak kokosowy. Zapraszamy do lektury!
Spis treści
- Czym jest krem z kokosa?
- Produkt z linii 4proActive i jego zalety
- Uniwersalność kulinarna pasty kokosowej
- Jak wykorzystać krem kokosowy w kuchni?
- Przekąska na bazie kremu kokosowego — kuleczki mocy
Czym jest krem z kokosa?
To rodzaj pasty przygotowywanej z wysuszonego, a następnie dokładnie zmielonego miąższu kokosowego. Jest to gęsta masa o konsystencji podobnej do masła, o słodko-kokosowym smaku oraz intensywnym zapachu. Obecnie jednym z najchętniej wybieranych przez konsumentów wariantów dostępnych na rynku jest wegański krem z kokosa. Stanowi on bowiem najzdrowszą alternatywę dla ogólnodostępnych smarowideł. Ma prosty skład, a przy tym został wyprodukowany z uwzględnieniem najwyższych standardów jakości. Gwarantuje więc pełnię naturalnego posmaku oraz aromatu przyrządzanych na jego bazie potraw.
Produkt z linii 4proActive i jego zalety
Naturalny krem kokosowy stanowi bogactwo cennych składników odżywczych, pozytywnie wpływających na zdrowie oraz ogólne samopoczucie. Regularne spożywanie tego produktu może wzmocnić pamięć, koncentrację czy nawet odporność. Aby jednak w pełni czerpać z wszystkich korzyści, jakie przynosi tego typu pasta, należy wybrać propozycję od sprawdzonego producenta. Wysokiej jakości kremy kokosowe w atrakcyjnej cenie oferuje seria 4proActive, którą można znaleźć w sklepie internetowym kremyorzechowe.pl. Zostały one wytworzone w 100 % z miąższu orzechowego, uwzględniając przy tym założenia IFS FOOD — jednego z najlepszych systemów jakości produkcji spożywczej. Ponadto polecane pasty wyróżniają się kremową, aromatyczną konsystencją, zamkniętą w poręcznym słoiczku. Dzięki temu można je łatwo dodawać do koktajli, owsianek, wypieków czy dipów. Co więcej, smarowidła z linii 4proActive posiadają również naturalną formułę. W swoim składzie nie zawierają bowiem cukru, soli, oleju palmowego, sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku. To czyni je idealnym dodatkiem do zbilansowanej diety osób prowadzących zdrowy tryb życia, diabetyków oraz dzieci. Produkty te stanowią więc zdrowe, smaczne, uniwersalne rozwiązanie, które warto włączyć do codziennego jadłospisu.
Uniwersalność kulinarna pasty kokosowej
Masło kokosowe cenione jest nie tylko za wysoką zawartość odżywczą, wyjątkową, gładką konsystencję, intensywny, słodki smak czy kremowy kolor. Jest to bogate źródło witamin, minerałów, błonnika oraz protein, które z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania wielu potraw i przekąsek. Kokosowy krem sprawdzi się m.in. do przyrządzenia:
- kanapek bądź wafli,
- smoothie i koktajli,
- lodów, ciastek oraz tortów,
- sosów lub zup inspirowanych kuchnią azjatycką,
- naleśników, gofrów czy owsianek,
- zdrowych przekąsek,
- egzotycznych dressingów do sałatek.
Smarowidło z kokosa, za sprawą swojej swoistej struktury, bogatej w składniki odżywcze oraz egzotyczny smak, świetnie sprawdza się w kuchni wegańskiej czy azjatyckiej. W zależności od potrzeb, produkt ten staje się naturalnym zagęszczaczem do dań wytrawnych lub smacznym dodatkiem do deserów. Możliwości jest naprawdę wiele, jednak warto je poznać.
Jak wykorzystać krem kokosowy w kuchni?
Chcesz wprowadzić masło kokosowe do swojej diety? Wypróbuj poniższy przepis i ciesz się smakiem tego wyjątkowego produktu!
Przekąska na bazie kremu kokosowego — kuleczki mocy
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych,
1/4 szklanki pasty kokosowej,
1/4 szklanki mielonych orzechów (np. migdałów lub nerkowców),
1 łyżka nasion chia,
2 łyżki miodu, płatki kokosowe.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w misce płatki owsiane, pastę kokosową, orzechy, nasiona chia i miód.
Następnie uformuj z masy małe kulki, następnie obtocz je w płatkach kokosowych.
Przed podaniem schłodź co najmniej 30 minut w lodówce.
Smacznego!