Zdrowy tort – jak go zrobić? Podajemy przepis!
Torty często towarzyszą nam przy wyjątkowych okazjach, stanowiąc nieodłączny punkt wielu uroczystości, np. urodzin, wesel czy jubileuszy. Ich smak w dużej mierze zależy od zastosowanego kremu będącego najważniejszym elementem całej kompozycji. Choć często zostaje skojarzony ze „słodkim grzechem”, wcale nie musi taki być! Tort może być bowiem nie tylko pyszny, ale też pożywny. W tym artykule pokażemy, jak tworzyć ciasta, które zachwycą podniebienie gości i będą zdrową alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Zachęcamy do lektury!
Spis treści
- Zdrowe zamienniki składników tortów
- Kremy orzechowe do tortów – rodzaje i zalety
- Czekoladowo-orzechowy
- Kokosowy
- Pistacjowy
- Z orzeszków ziemnych
- Przepis na szybki tort z kremem pistacjowym
Zdrowe zamienniki składników tortów
Słysząc określenie „zdrowe słodycze”, wiele osób zastanawia się, czy to w ogóle możliwe. Tort bez cukru i kremów na bazie masła bądź śmietany? Okazuje się, że tak! Istotne w tworzeniu zdrowszej wersji tego tradycyjnego ciasta będą jednak właściwe składniki. Jakie zamienniki można wykorzystać?
Składnik | Zdrowy zamiennik |
---|---|
Mąka pszenna | Mąka pełnoziarnista |
Cukier | Słodzik (np. erytrytol) |
Margaryna | Olej roślinny (np. kokosowy) |
Śmietana | Jogurt naturalny |
Kremy orzechowe do tortów – rodzaje i zalety
Orzechy mogą być stosowane w torcie zarówno w formie całych kawałków, jak i w postaci gładkiego kremu, np. masła orzechowego. Niezależnie od formy zachowują swoje cenne właściwości odżywcze, stanowiąc doskonałe źródło białka, witamin oraz minerałów. Każdy ich rodzaj wyróżnia się jednak unikalnymi makroelementami, ale wszystkie łączy jedno – wspomagają pracę serca, a także układu krążenia poprzez bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych. Jakie kremy do tortów można zastosować?
Czekoladowo-orzechowy
Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy do tortu to doskonała alternatywa dla popularnej Nutelli. Jego głównym składnikiem są orzeszki laskowe zawierające minerały oraz cenne substancje bioaktywne. Stanowią prawdziwą skarbnicę witaminy E, wspomagając ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Zawierają również związki z grupy B, w tym B1, B2, B6 i kwas foliowy, które wspierają zdrowie układu nerwowego, a także metabolicznego. Warto dodać, że krem czekoladowy z orzechami do tortu nie musi być jednolitą, gładką masą. Możemy wzbogacić go o kawałki migdałów, pistacji czy wiórków kokosowych. Takie połączenie składników wzmacnia walory smakowe, jak również zwiększa wartość odżywczą masy, dostarczając organizmowi zdrowych tłuszczów, błonnika oraz białka roślinnego.
Kokosowy
Któż z nas nie kocha słynnych pralinek Raffaello wypełnionych kremem kokosowym? Choć tradycyjna wersja tych przysmaków jest pyszna, nie musimy rezygnować z ich słodyczy, aby zadbać o zbilansowaną dietę. Wystarczy sięgnąć po przyjazny dla zdrowia odpowiednik, który zachowa wszystkie walory smakowe. Miąższ kokosa, będący bazą tego kremowego przysmaku, to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest on bogaty w białko, błonnik, a także w makroelementy takie jak potas, magnez, fosfor i wapń. Dzięki tym składnikom orzech ten wspiera układ sercowo-naczyniowy, utrzymuje równowagę elektrolitową oraz poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Kokosowy krem do tortu za sprawą swojej delikatnej konsystencji doskonale skomponuje się z lekkimi ciastami, owocami czy nawet z delikatnymi kremami na bazie białka.
Pistacjowy
Krem pistacjowy to obecnie bardzo popularna masa tortowa. Powstaje on z orzechów pochodzących głównie z południowo-wschodniej Europy i jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale także pełny cennych właściwości odżywczych. Pistacje stanowią bowiem źródło zdrowych tłuszczów przyczyniających się do obniżenia poziomu złego cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom korzystnego HDL. Dodatkowo orzechy te stanowią źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, które mają korzystny wpływ na układ krążenia oraz funkcjonowanie mózgu. Krem pistacjowy do tortu doskonale współgra z ciastami typu „fit”, łącząc pyszny smak z wartościami odżywczymi. Pasuje zarówno do lekkich biszkoptów, jak i do ciast na bazie mąki pełnoziarnistej czy bezglutenowych wypieków. Oprócz tego pistacje są także bogate w białko roślinne, co czyni je cennym składnikiem diety wegetariańskiej lub wegańskiej.
Z orzeszków ziemnych
Krem z orzeszków ziemnych do tortu, inaczej nazywany masłem orzechowym, zyskał ogromną popularność na całym świecie. Jest to produkt pełen zdrowych tłuszczów roślinnych wspierających pracę serca i układu krążenia, a ponadto bogaty w argininę – aminokwas niezbędny do budowy mięśni po treningu. Dodatkowo orzeszki ziemne dostarczają białka roślinnego, błonnika oraz witaminy E, magnezu czy też fosforu. Aby jednak czerpać pełnię korzyści zdrowotnych z masła orzechowego, należy wybierać wyroby w 100% naturalne. Niestety, niektórzy producenci dodają do swoich kremów niepotrzebne składniki zmniejszające wartość odżywczą masła. Często są to szkodliwe oleje palmowe, nadmiar soli, a także sztuczne słodziki bądź cukry.
Przepis na szybki tort z kremem pistacjowym
Szukasz pomysłu na zdrowy tort? Poniżej proponujemy szybki przepis, który zrealizujesz przy użyciu ogólnodostępnych składników!
Składniki na jedną warstwę ciasta:
- 70 g erytrytolu,
- 3 jajka,
- 1 łyżka wody,
- 50 g mąki pełnoziarnistej (np. gryczanej, orkiszowej),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na krem pistacjowy:
- 150 g kremu z pistacji 4proactive,
- 300 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu,
- 600 g jogurtu greckiego,
- kilka kropli aromatu waniliowego (opcjonalnie).
Składniki do dekoracji (opcjonalnie):
- pół tabliczki białej czekolady,
- 40 g pokruszonych pistacji,
Sposób przygotowania:
- Przygotować: trzy miski, mikser, łopatkę, papier do pieczenia oraz okrągłą formę o średnicy około 20 cm.
- Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.
- Ubić na sztywno białka w jednej z misek.
- Do żółtek dodać erytrytol i wodę, a następnie miksować do uzyskania lekkiej piany.
- Przesiać mąkę do osobnej miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
- Delikatnie dodać sypkie produkty do miski z żółtkami.
- Powoli dodawać ubite białka.
- Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
- Wylać warstwę tortu na foremkę i włożyć do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Po tym czasie należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (patyczek powinien być kompletnie suchy).
- Wyjąć przygotowany biszkopt i wystudzić.
- Powtórzyć proces, aby uzyskać drugą warstwę tortu.
- Przygotować krem pistacjowy poprzez ubicie wszystkich składników (ilość powinna wystarczyć na dwuwarstwowy tort wraz z tynkowaniem).
- Odstawić krem do lodówki.
- Po ostygnięciu wszystkich biszkoptów przełożyć je kremem.
- (opcjonalnie) Posypać całość wiórkami z białej czekolady i pokruszonymi pistacjami.
- Smacznego!
Tak przygotowany tort będzie nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Dzięki temu przepisowi nawet na zbilansowanej diecie można pozwolić sobie na coś słodkiego, a jednocześnie pożywnego. Ponadto w naszej ofercie znajdują się wszystkie opisane w artykule kremy – zachęcamy do przejrzenia asortymentu, a następnie przygotowywania własnych deserów z ich użyciem!